Hoppa till innehåll

Störningar (6)

På grund av ombyggnation kommer gaterna 1-4 på Umeå Busstation att stängas av:
-vecka 38 fr o m måndag 2023-09-18 t o m onsdag 2023-09-20.
-vecka 41 fr o m måndag 2023-10-09 t o m fredag 2023-10-13
-vecka 46-47 fr o m måndag 2023-11-13 t o m fredag 2023-11-24

Detta innebär att följande linjer får tillfälligt ändrade gater på Umeå Busstation under dessa perioder:
-Linje 12 flyttas till gate 8
-Linje 20 & 100 flyttas till gate 7
-Linje 31 flyttas till gate 9

Övriga linjer påverkas ej.

Länstrafiken i Västerbotten kundservice 0771-100 110.
På grund av flertalet vägarbeten längs med E4:an finns det en ökad risk för förseningar, framförallt för linje 12, 20 och 100 men kan påverka andra linjer med.


Länstrafiken i Västerbotten kundservice 0771-100 110.
Förseningar kan uppstå på sträckan Umeå - Hemavan på grund av vägarbete.

Länstrafiken i Västerbotten kundservice 0771-100 110.
På grund av broarbete på Tegsbron finns det risk för förseningar på linje 55, 105, 126 samt 127.

Länstrafiken i Västerbotten kundservice 0771-100 110.
På grund av broarbete på Obbolabron finns det risk för förseningar på linje 123 mellan Obbola-Holmsund-Umeå.

Länstrafiken i Västerbotten kundservice 0771-100 110.

Tidtabellsförändringar (53)

Linje 118 får en uppdaterad tidtabell från och med den 2 oktober 2023.
• Trafiknytt nummer 54 (Öppnas som PDF i ett nytt fönster)

Linje 133 får en uppdaterad tidtabell från och med den 27 september 2023.
• Trafiknytt nummer 53 (Öppnas som PDF i ett nytt fönster)

Linje 20 får en uppdaterad tidtabell från och med den 1 oktober 2023.
• Trafiknytt nummer 52 (Öppnas som PDF i ett nytt fönster)

Linje 211 får en uppdaterad tidtabell från och med den 25 september 2023.
• Trafiknytt nummer 51 (Öppnas som PDF i ett nytt fönster)

Linje 31 får en uppdaterad tidtabell från och med den 1 oktober 2023.
• Trafiknytt nummer 50 (Öppnas som PDF i ett nytt fönster)

Visa all trafikinfo

Digital tillgänglighetsredogörelse

Detta är en pågående tillgänglighetsredogörelse för vår webbplats och vår appar. Här beskriver vi löpande vilka brister det finns i tillgänglighet och hur vi planerar att åtgärda dem. Här får du också information om hur du kan kontakta oss om du upptäcker brister.

Redogörelsen uppdaterades senast den 26 juni 2023.
Vi strävar efter att tabussen.nu och våra appar tabussen.nu och Ultra- Umeås lokaltrafik ska kunna förstås och hanteras av alla besökare, oavsett funktionsvariation och oberoende av vilka hjälpmedel som används. Vi ska uppnå grundläggande tillgänglighet genom att följa de officiella riktlinjerna för hur man bör arbeta med webbplatser och appar i offentlig sektor. 

Webbplatsen

Vi arbetar kontinuerligt för att webbplatsen ska uppfylla lagkraven. Vi har testat webbplatsen genom att anlita utomstående expertis som i grunden utgått från WCAG- standard för tillgänglighet och checklistan som finns på webbriktlinjer.se.

Under hösten 2023 jobbar vi med en ny webbsida som byggs enligt senaste tillgänglighetskraven och kommer att testas igen innan lansering. 

Brister

För närvarande är vi medvetna om att vi inte lyckats uppfylla alla kriterier i WCAG (standard för tillgänglighet) på följande delar av webbplatsen:

  • Det finns pdf:er på webbplatsen som inte är tillgänglighetsanpassade. Vi löser det genom att du som besökare kan få samma information på flera andra sätt. 
  • Alla bilder på webbplatsen har inte alt-texter. Vi jobbar med att åtgärda det.
  • Vissa av våra formulär och länkade e-tjänster uppfyller inte helt tillgänglighetsprinciperna. Vi jobbar för att förbättra dem vid uppdateringarna tillsammans med leverantörerna. 
  • Vissa få inbäddade funktioner i webbplatsen följer inte tillgänglighetsprinciperna. 

Appar

Vi jobbar för att våra appar Tabussen.nu och Ultra- Umeås lokaltrafik ska uppfylla lagkraven enligt WCAG (standard för tillgänglighet). Under 2021 och 2022 upphandlar vi en ny plattform för våra appar enligt webbdirektivet. Detta avsnitt beskriver vilka brister det finns i apparnas tillgänglighet och hur vi planerar att åtgärda dem. 

Plattformen för apparna har testats genom en självskattning som har gjorts av Infospread Euro AB. Appen har granskats utifrån de internationella riktlinjerna för tillgänglighet, WCAG 2.1 nivå AA. Granskningen har skett genom en kombination av manuell utvärdering och automatisk utvärdering med hjälp av olika verktyg för att mäta tillgänglighet. Senaste bedömningen gjordes 2021-06-02.

Brister

Våra appar Tabussen.nu och Ultra- Umeås lokaltrafik följer delvis lagen om tillgänglighet till digital offentlig service. För närvarande är vi medvetna om att vi inte lyckats uppfylla alla kriterier i WCAG (standard för tillgänglighet) på följande delar i apparna: 

  • Appen kan idag endast användas i vertikalt läge.
  • Delar av appen är inte helt fungerande med hjälpmedel för synnedsättning, exempelvis skärmläsare eller verktyg för zoomning och förstorad text.
  • Vissa funktioner i appen kräver komplexa fingerrörelser, såsom swipe.

Oskäligt betungande anpassning

Vi åberopar undantag för oskäligt betungande anpassning enligt 12 § lagen om tillgänglighet till digital offentlig service för nedanstående innehåll:

  • Tidtabeller för vår trafik

Du kan alltid få den information du efterfrågar när det gäller uppgifter om hur vår trafik körs genom att kontakta oss direkt på telefon till vår Kundservice 0771-110 100

Innehåll som inte omfattas av lagen

Det innehåll som beskrivs här är inte fullt tillgängligt, men undantas enligt 9 § lagen om tillgänglighet till digital offentlig service.

  • Kartfunktioner

Appens kartfunktioner används ej för navigering, och motsvarande information som finns i kartan går även att återfinna i andra format i andra delar av appen. Man kan också välja att inte öppna kartan.

Kontakta oss

Om du upptäcker problem som inte är beskrivna på den här sidan eller om du anser att vi inte uppfyller de krav som lagen ställer meddela oss via e-post på adressen brev@tabussen.nu 

Vi kommer att försöka åtgärda problemen och se till att du får den service som du har rätt till.

Tillsyn

Det är Myndigheten för digital förvaltning (ofta förkortat Digg) som har ansvaret för tillsyn för Lagen om tillgänglighet till digital offentlig service.

Om du inte är nöjd med hur vi hanterar dina synpunkter kan du vända dig till Digg och påtala det. Det gör du genom att fylla i formuläret på Digg:s webbplats.