Hoppa till innehåll

Hej där, Fred!

Fred Stövset har inte bott i Umeå så länge, men redan upptäckt fördelarna med staden. Som en synnerligen spontan bussåkare, gillar han att ha hållplatsen runt hörnet.

Bild på Linus Johansson

Vem är du?
Jag är en femtioåttaåring som kommer från Bodø i Norge. Flyttade till Sverige 1994 och har jobbat med en massa olika saker. Sedan tio år är jag arbetsförmedlare. Jag är skild med tre barn, den yngste pojken bor fortfarande hemma.

Hur var det att komma till Sverige?
Den stora skillnaden var nog min upplevelse av arbetsmarknaden. Här är det mer uppstyrt. Är du snickare så jobbar du med att snickra, liksom. Jag var van vid att göra allt möjligt beroende på var det fanns behov.

Numera uppskattar jag den svenska modellen. Det är mer ordning och reda.

Du har nyligen flyttat från Lycksele till Umeå, varför då?
Min son ville börja gymnasiet i Umeå, så då tog vi ett gemensamt beslut att flytta. Det fanns ingen anledning för mig att bo kvar i Lycksele, helt enkelt.

Hur känns det?
Vi trivs bra. Det är många fördelar med en större stad, inte minst att ha kollektivtrafik i närheten. Man kan ta bussen när man behöver det, inte nödvändigtvis rutinmässigt morgon och kväll – utan mer fritt.

Ja, på tal om det, hur ser ditt Ultra-nyttjande ut?
När det är varmt och fint ute cyklar jag gärna. Men när det är sämre väder, som höst och vinter, tar jag bussen. Det är så enkelt och vi bor nära busshållplatsen. Jag kollar bara i appen när nästa buss går, köper biljett i appen och knallar ut. Jag brukar bestämma mig tio minuter innan om jag ska ta bussen.

Hur trygg är du med Ultra?
Det har jag inte riktigt tänkt på. Kanske är det just därför jag känner mig väldigt trygg. Jag tycker att Ultra är tillförlitligt, bussarna kommer i princip på minuten. Och jag har inte upplevt bråk eller så. Senast i helgen tog jag sista bussen hem från stan och det var lugnt.

Jobbar du hemma ibland?
Jodå, men jag trivs att vara på kontoret och träffa mina kollegor. Det blir en tydligare gräns mellan jobb och privatliv då. Jag är ju mer spontan och vill själv kunna bestämma i stunden om det ska bli hemarbete.

Vad gör du när du inte jobbar och åker buss?
Under 2021 har det nästan bara handlat om en sak: att tillsammans med min son bygga om en gammal Volvo till en EPA. Nu är den godkänd och rullar ute på vägarna med sonen som förare. Annars gillar jag att vara ute i naturen, gärna tillsammans med min hund.

Vi tackar Fred för intervjun och hoppas att Ultra får fortsätta vara en del av ditt nya liv i Umeå.

 


Dela

Facebook Twitter E-post

Nyheter