Hoppa till innehåll

Vy över Vasaplan på vintern

11 december 2019

Miljonrekord för Umeås bussåkande i November

Umebornas bussåkande fortsätter att öka och har åter igen slagit rekord, den här gången för november månad som för första gången kliver över den magiska gränsen på en miljon resor.

Umeå åker buss som aldrig förr, och i november passerades för första gången någonsin den magiska gränsen på en miljon resor inom en månad. Totalt blev det 1 044 574 resor, vilket är en ökning på närmare sex procent jämfört med samma månad 2018.

– Vi är en stor ungdomlig stad som både förtätas och växer, men allt fler väljer också aktivt bussen. Vi jobbar ständigt med att förbättra trafiken – framförallt där och då flest åker – och det ger resultat. Vi är konkurrenskraftiga och erbjuder en bra service. Så det är otrolig kul att se att så många väljer att resa hållbart tillsammans med oss, säger Fredrik Forsell, kollektivtrafikchef i Umeå.

Under bara en dag i november så gjordes 49 000 resor i Umeå.

– Vi har 95 000 invånare i Umeå, så det är en otroligt bra siffra. Det visar att kollektivtrafiken är ett konkurrenskraftigt alternativ i Umeå. 

Störst är 1 och 8

Största linjerna? Som vanligt är det linjerna 1 och 8 som står för flest resor. Ultras linje 1 är fortfarande den överlägset största busslinjen norr om Uppsala sett till antal gjorde resor.

Resandet med appen ökar

Men det är inte bara antalet resor som ökar. För första gången stod Ultras app för över fyra miljoner i intäkter, vilket betyder att allt fler resenärer väljer att köpa sin biljett samt resa med appen. I appen görs för övrigt otroliga 2 500 000 sökningar i månaden. 

– Allt fler väljer att söka, köpa och resa med appen. Det är också mycket glädjande. Det betyder att vi tillhandahåller en app som allt fler resenärer vill använda och ser fördelar med, men det bidrar också till att resandet blir smidigare, säger Fredrik Forsell.

Om den positiva trenden för bussåkandet i Umeå fortsätter kommer kan Ultra och Umeå se fram emot en resandeökning på nästan 50 procent sedan 2014.


Dela

Facebook Twitter E-post

Nyheter