Hoppa till innehåll

”Jag vill skratta och fira livet!”

Raed är föraren som vill fira livet. Han älskar att träffa människor, skratta med dem och hjälpa dem på deras resa. Om ni möter Raed, bjud på ett leende och säg hej. Här är Raed Asad, en av alla våra duktiga förare som får Umeå att rulla!

Vem är du?
– Jag heter Raed Asad. Jag lever med min fru och mina tre barn i Umeå. Jag är ursprungligen från Palestina och kom från Irak till Sverige och Umeå 2014. Jag är egentligen maskiningenjör i grunden, men i Sverige tog jag busskörkort och började jobba som förare.

Hur trivs du med livet som bussförare?
– Jag trivs riktigt bra! Och det är viktigt. Du måste trivas med ditt jobb. Vi alla människor har 24 timmar på ett dygn, eller hur? Vi kanske sover bort åtta timmar av dem, så jobbet är en stor och viktig del av livet. Därför måste du trivas med det du gör.

Vad är det som är bra med att vara förare?
– Du träffar och tar hand om människor i alla åldrar och av alla slag, hela dagen. Du pratar med människor, skrattar med dem, hjälper dem och tar dem dit de ska. Det är livet, eller hur? Det är livet. 

Du verkar vara både social och positiv?
– Vi människor fungerar så, vi är sociala. Jag vill skratta och leva och lära känna nya människor hela livet. Jag älskar att träffa människor, prata och skratta tillsammans. Du kan inte leva ensam, och du kan inte vara negativ. Det kan hända tråkiga saker, men vilket liv får du om du gnäller och är negativ hela tiden? Inget bra liv alls! Jag försöker vara så positiv jag bara kan i livet. Jag försöker att lösa saker istället för att hitta fel, och problem kan vi människor lösa tillsammans!

Har ni det bra på jobbet?
– Ja! Jag har många bra kollegor och arbetskamrater som gör ett bra jobb. Jag vill att människor i hela Umeå ska uppskatta arbetet som vi gör. Vi kör hela Umeå. Vi förflyttar Umeå och alla människor hela dagen. Jag vill ta hand om människor och hjälpa dem som behöver hjälp.

Vad skulle du vilja säga till alla resenärer där ute?
– Jag gör det här för alla! Det kan hända att bussar går sönder eller blir försenade, men vi gör så gott vi kan. Vi är också människor. Vi blir alla ledsna och arga eller trötta ibland. Vi människor måste hjälpa varandra här i livet. Fråga om hjälp när du behöver det, ge beröm till någon som har gjort något bra. Bjud på ett leende och säg hej! Det är värt så väldigt mycket. Ibland hälsar inte människor tillbaka när jag hälsar, och då blir jag ledsen. Men snart kommer en ny människa som hälsar och då blir jag glad igen. 

Vad tycker du om Umeå som stad?
– Umeå är stor stad som utvecklas och blir större och större. Det är en stad jag vill bo i. Det finns trevliga människor och mycket att göra. Vi har också sjukhus, universitet, bra med bussar, tåg, flygplats, allt!

Vad gör du när du inte kör buss då?
– Det beror på när jag börjar, men jag vill vara mycket med mina barn. På lördagen och helgen när jag är ledig finns det mycket saker jag kan göra i Umeå. Jag är med min familj och spelar biljard som jag älskar att göra. Jag vill göra allting som jag tycker om. Jag vill fira livet! 

När är jobbet som bäst och roligast?
– Åh, under rusningstid. Jobbet är som roligast mitt i stressen när adrenalinet går upp och pumpar ut i hela kroppen. Livet behöver lite full fart. Vi måste få stressa lite ibland, springa lite, få lite utmaningar. Det kan inte bara vara lugn och ro hela tiden, och om det uppstår problem kan vi lösa dem tillsammans, jag och mina kollegor. Samtidigt lär du dig och utvecklas med utmaningar. Så får du en bra erfarenhet i livet. Men att köra handlar främst om människan. Livet, resan, allas säkerhet och trygghet. Jag har ett stort ansvar och ju mer erfarenhet jag har desto bättre blir jag på att ta det ansvaret.

Har du något extra roligt minne?
– På natten kan det hända roliga grejer. Jag minns en gång då fem eller sex ungdomar sprang efter bussen och ville åka med. Jag stannade och väntade in dem. När de kom ombord så började de sjunga och ropa ”Heja busschauffören!” och till slut sjöng hela bussen för mig! På nattbussen! På dagen har du möjlighet ett hjälpa äldre och alla som behöver extra hjälp, inte minst barn som är så fantastiskt trevliga.


Dela

Facebook Twitter E-post

Nyheter